در این مطلب درباره شیوه های خنک سازی CPU، و قطعاتی که برای خنک کردن CPU استفاده میشوند صحبت میکنم. همچنین، دو نوع روش سردکنندگی که برای خنک سازی CPU استفاده می شوند، یعنی خنک کننده آبی و تهویه با فن، را بررسی میکنم.
نقش هیت سینک در خنک کردن CPU
مهمترین تولید کننده حرارت در کامپیوتر CPU است. CPU مغز کامپیوتر است و گرمای زیادی را ظرف مدت زمان بسیار کوتاهی تولید میکند. در واقع، اگر CPU به تنهایی کار کند، یعنی قطعه ای برای خنک کردن CPU وجود نداشته باشد، به احتمال زیاد ظرف 10 ثانیه میسوزد. برای حل این مشکل، هیت سینکی روی CPU گذاشته میشود تا حرارت تلف شود. هیت سینک در واقع یک بلوک آلومینیومی پره دار است که با CPU تماس مستقیم دارد.
کار ویژه هیت سینک افزایش سطح تماس CPU با هواست تا خنک کردن CPU بهتر انجام شود. هرچه که هیت سینک بزرگتر باشد، سطح تماس بیشتر میشود و ظرفیت خنک کنندگی افزایش می یابد. پره های هیت سینک طوری طراحی میشوند تا سطح تماس با هوا بهینه باشد. به محض اینکه هیت سینک در تماس با CPU قرار میگیرد، گرما از CPU به هیت سینک منتقل میشود؛ سپس، هوا هیت سینک را خنک میکند و هیت سینک نیز CPU را خنک میکند.
نقش فن در خنک کنندگی سی پی یو
روی هیت سینک، یک فن نیز قرار میگیرد. کار ویژۀ فنِ CPU به جریان انداختن هوا و کمک به خنک نگه داشتن هیت سینک است. این نوع شیوۀ خنکسازیِ CPU تهویه با فن نامیده میشود. در اکثر کامپیوترها، از این شیوه برای خنک نگه داشتن CPU استفاده میشود.
خمیر سیلیکون و کاربرد آن در خنک کردن CPU
بسیار مهم است که هیت سینک و CPU بیشترین تماس ممکن را با هم داشته باشند. به همین دلیل، پیش از قراردادن هیت سینک روی CPU، لازم است که از خمیر سیلیکون روی CPU استفاده شود. خمیر سیلیکون در خنک کردن CPU از گزینه های بسیار مهم است و باید استفاده شود. خمیر سیلیکون شکاف های میکروسکوپی هوا بین هیت سینک و CPU را پر میکند. درزهای دو سطحی که باهم تماس دارن جبران میشود. با این کار، سطح CPU و هیت سینک صاف میشود؛ البته اگر با ذره بین بررسی کنیم، میبینیم که کاملاً هم صاف نیست! از خمیر سیلیکون برای پر کردن شکافهای میکروسکوپی هوا استفاده میشود تا هیت سینک حداکثر تماس ممکن را با CPU داشته باشد، چرا که هرچه تماس بین آنها بیشتر باشد، انتقال حرارت بهتر انجام میگیرد و CPU خنکتر میماند.
خنک کننده آبی و نحوه کار آن در خنک کردن CPU
روش دیگرِ خنک کردن CPU استفاده از خنک کننده آبی است. در این روش، بجای هوا از آب برای خنکسازی CPU استفاده میشود. مثلاً اینجا یک واحد خنک کننده آبی را برای CPU داریم. این واحد خنک کننده یک پمپ، یک شلنگ، و یک رادیاتور دارد. در داخل آن، آب وجود دارد و مستقیماً روی CPU قرار میگیرد، درست مثل هیت سینک های معمولی. پمپ داخلی، آب را دائماً در مدار خنک کننده به جریان می اندازد تا CPU خنک بماند.
هنگامی که آب به رادیاتور میرسد، با استفاده از جریان هوای فن خنک میشود. فن با تزریق هوای خنک به رادیاتور آب را خنک میکند. این چرخه پیوسته تکرار میشود تا جریانِ آبِ سرد دائماً با CPU در تماس باشد. در نتیجه، کارایی خنک کننده آبی در خنک کردن CPU بهتر از فن تهویه است. این روش کم صداتر هم هست. البته سیستمهای خنکسازی آبی نسبت به تهویه با فن گرانتر و کم استفاده ترند.
اگر همین امروز کامپیوتر جدیدی را بخرید، خواهید دید که احتمالاً سیستم تهویه با فن دارد. از سیستمهای خنک کننده آبی معمولاً در کامیپوترهای سطح بالا، مانند پی سی های مخصوص بازی، استفاده میشود. اگر میخواهید کامپیوترتان را اُوِرکلاک کنید، باز هم باید از خنک کننده های آبی استفاده نمایید.
.